Φυτικά Έλαια

Η Χημική Φύση των Φυτικών Ελαίων

Η Χημική Φύση των Φυτικών Ελαίων

Περίπου το 98% του βάρους των φυτικών ελαίων αποτελείται από τριγλυκερίδια, συνοδευόμενα και από μικρές ποσότητες μόνο- και δι-γλυκερίδιων.
Χημικά, τα τριγλυκερίδια είναι ενώσεις της γλυκερίνης με λιπαρά οξέα (μονοκαρβονικά) (βλέπε εικόνα), μακριάς ανθρακικής αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κορεσμένα ή ακόρεστα.
Για παράδειγμα, το έλαιο Καρύδας (Coconut Oil) και το Φοινικέλαιο (Palm Oil) περιέχουν, κυρίως, κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ, άλλα φυτικά έλαια, όπως το γνωστό μας Ηλιέλαιο, περιέχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως το ελαϊκό, το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ).

Το υπόλοιπο 2% (περίπου) του βάρους των φυτικών ελαίων αποτελείται από μία μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων, όπως φωσφολιπίδια, γλυκολιπίδια, σουλφολιπίδια, σφιγκολιπίδια, κηρούς (σαπωνοποιήσιμο κλάσμα) και υδρογονάνθρακες, χρωστικές ουσίες με τη μορφή των καροτενοειδών και χλωροφύλλης, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και τριτερπενικές αλκοόλες (ασαπωνοποίητο κλάσμα).
Το μη σαπωνοποιήσιμο κλάσμα των φυτικών ελαίων, περίπου το 1-2% του βάρους τους, είναι γνωστό με το συλλογικό όνομα «Δευτερογενείς Μεταβολίτες», χημικές ενώσεις, που δεν φαίνεται να εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη ή στην αναπαραγωγή του φυτικού οργανισμού.
Ο ρόλος τους, για τα ίδια τα φυτά, αλλά και για την δικό μας οργανισμό είναι πολύ σημαντικός.

Η φαρμακευτική και θεραπευτική δράση των βοτάνων και των αρωματικών φυτών, στην Παραδοσιακή Ιατρική, σχετίζεται ευθέως με την ομάδα των Δευτερογενών Μεταβολιτών. Η αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση των φυτικών ελαίων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην παρουσία αυτών των ουσιών στα έλαια.

Η Δυτική (σύγχρονη) Ιατρική αξιοποιεί αυτή την ομάδα χημικών ενώσεων των φυτών, για την απομόνωση, με τη βοήθεια μιας μεγάλης γκάμας εκχυλιστικών μεθόδων, παραδοσιακών και σύγχρονων, πολύτιμων δραστικών ουσιών και την παρασκευή αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών σκευασμάτων, με ευρύτατες εφαρμογές.

Η εξαγωγή από του καρπούς και τους σπόρους των φυτών ελαίων, υψηλής διατροφικής και θεραπευτικής αξίας, επιβάλει την χρήση ήπιων και φυσικών μεθόδων εξαγωγής. Κυρίαρχη σήμερα είναι η γνωστή μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης.

Η χημική σύσταση των φυτικών ελαίων εξαρτάται ισχυρά από την μέθοδο που ακολουθείται για την εξαγωγή τους.
Τα πλουσιότερα σε σημαντικά (και) για την επιδερμίδα μας συστατικά, είναι εκείνα, που παράγονται με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και βιολογικής καλλιέργειας.

Στη συνέχεια, η σωστή αποθήκευση των φυτικών ελαίων μεγιστοποιεί την διάρκεια ζωής αυτών, καθώς και του πολύτιμου φορτίου τους.
Τέλος, η επιλογή χρήσης φυτικών ελαίων βιολογικής καλλιέργειας, και μόνο, επιβάλλεται!
Τα χρησιμοποιούμενα, επικίνδυνα για την υγεία μας, φυτοφάρμακα των συμβατικών καλλιεργειών είναι λιποδιαλυτά και εμφανίζονται πάντοτε στο εξαγόμενο φυτικό έλαιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *