Φυτικά Έλαια

Φυτικά Έλαια στο πρόσωπο και στο σώμα: Eίναι αποτελεσματικά;

Φυτικά Έλαια στο πρόσωπο και στο σώμα

Φυτικά Έλαια στο πρόσωπο και στο σώμα

Τα φυτικά έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους για αιώνες, σε ολόκληρο τον κόσμο, για την προστασία του δέρματος και την αποτελεσματική θεραπεία ασθενειών του.

Οι πρόγονοί μας γνώριζαν και καταλάβαιναν την ευεργετική δράση των φυτικών ελαίων, γνώση, που τους οδήγησε στην παρασκευή σκευασμάτων για την προστασία του δέρματος, αλλά και την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων.

Οι Γαλλίδες Βασίλισσες θεωρούσαν το έλαιο Καρότου ελιξίριο ομορφιάς. Η Κλεοπάτρα και οι πλούσιοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το έλαιο Μορίνγκα και το Καστορέλαιο για την καταπολέμηση των ρυτίδων και την συντήρηση της νεανικής τους εικόνας. Οι Γκέϊσες στην Ιαπωνία βασίζονταν στο έλαιο Καμέλιας, το οποίο εξήγαγαν από τους καρπούς του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, για τη διατήρηση της φωτεινότητας του δέρματός τους. Οι αυτόχθονες κάτοικοι του δάσους του Αμαζονίου ανέφεραν το φυτό Μπουρίτι, από το οποίο έπαιρναν το αντίστοιχο φυτικό του έλαιο, σαν δένδρο της ζωής, ισχυριζόμενοι ότι αυτό φέρνει πίσω τη ζωή.

Αν οι πρόγονοί μας γνώρισαν την χρησιμότητα των φυτικών ελαίων, μέσα από την μακροχρόνια εμπειρία τους, στις μέρες μας, η εκτεταμένη και πολύπλευρη επιστημονική έρευνα έχει συσσωρεύσει τεράστιο όγκο γνώσης, που εξασφαλίζει τις απαραίτητες απαντήσεις στο γιατί και πως αυτής της πολύπλευρης ευεργετικής τους δράσης, όχι μόνο σαν πολύτιμα συστατικά της διατροφής μας, αλλά και σαν δραστικά συστατικά σκευασμάτων με τοπική εφαρμογή στο δέρμα μας.

Έτσι, τα φυτικά έλαια έχουν κατακτήσει και πάλι σημαντική θέση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών, αλλά και σαν μέρος της θεραπευτικής αγωγής πολλών δερματικών παθήσεων.

Η κατανόηση των ευεργετημάτων της εφαρμογής τους προϋποθέτει βασικές γνώσεις της χημικής τους φύσης, συμπληρωματικά προς τις γνώσεις εκείνες, της δομής του δέρματος και των βασικών μηχανισμών λειτουργίας του επιδερμικού μας φραγμού.

Έτσι, στις μέρες μας, εκατοντάδες καλλυντικά σκευάσματα φυτικών ελαίων, ανεξάρτητα από το πως αυτά σήμερα αποκαλούνται (έλαια σώματος, προσώπου, μαλλιών, σέρουμς, baby oils κλπ), με την αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα πολύτιμα για το δέρμα συστατικά, έχουν την ικανότητα να συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος, χωρίς να εμποδίζουν την αναπνοή του. Δρουν σαν μαλακτικοί παράγοντες, βελτιώνοντας σημαντικά την συνολική εικόνα του προσώπου και του σώματος, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση των μηχανισμών εύρυθμης λειτουργίας του δερματικού φραγμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *