Μαλλιά

Μηλόξυδο στα Μαλλιά: 6 σημαντικά οφέλη

Μηλόξυδο στα Μαλλιά: 6 σημαντικά οφέλη

Είναι κομμάτι των πολύ μακρινών παιδικών αναμνήσεων κάποιων από μας. Η γιαγιά, να πλένει τα λευκόγκριζα, πολύ μακριά, μαλλιά της με πράσινο σαπούνι και στο τέλος, πάντα να τα ξεπλένει με φυσικό ξύδι (το μηλόξυδο ήταν, τότε, άγνωστο), αραιωμένο σε αρκετό, χλιαρό νερό. Το ετοίμαζε από πριν, μέσα σε μία πλαστική λεκάνη. Μία πρακτική, που την είχε μάθει και η ίδια από τη δική της μητέρα.

Παραδοσιακή, χρήσιμη γνώση και εμπειρία μεταδιδόμενη από γενιά σε γενιά.

Τα μακριά και πλούσια, για την ηλικία της, μαλλιά γίνονταν περισσότερο υγιή, ευκολοχτένιστα και λαμπερά. Όσο για την ενοχλητική, για κάποιους μυρουδιά, κανένα πρόβλημα. Γρήγορα, λίγη ώρα μετά το στέγνωμα, αυτή χανόταν. Έτσι έλεγε…και αυτή ήταν, τελικά, η πραγματικότητα!

Το ξύδι από σταφύλια, καρύκευμα και τρόφιμο, ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν, και, για τις θεραπευτικές και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σαν φάρμακο. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για την καταπολέμηση λοιμώξεων, τη θεραπεία τραυμάτων και την ανακούφιση από τον βήχα.

Το ξύδι είναι το προϊόν, που παράγεται αποκλειστικά με οξική ζύμωση του οίνου, μετά από την προσθήκη σε αυτό κατάλληλων ζυμoμυκήτων.

To οξικό οξύ (ή ακετικό οξύ) αποτελεί το κύριο συστατικό κάθε ξυδιού και είναι υπεύθυνο για την έντονη μυρωδιά και γεύση του.

Η γνώση της χημικής διεργασίας μετασχηματισμού των σακχάρων σε ξύδι οδήγησε, όχι μόνο στην εκμηχάνιση της παραγωγής του, αλλά και στη διεύρυνση των πρώτων υλών παραγωγής του.

Στην μακρά πορεία αυτής της εξέλιξης εμφανίστηκε και το μηλόξυδο.
Σήμερα, μία από τις πλέον γνωστές εφαρμογές του μηλόξυδου είναι αυτή του ξεπλύματος των μαλλιών.

Τα 6 οφέλη ενός ξεβγάλματος μαλλιών με βιολογικό, ακατέργαστο μηλόξυδο

Το ξέβγαλμα των μαλλιών με μηλόξυδο  προτείνεται, σαν  εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σχήμα περιποίησης των μαλλιών.

Συγχρόνως αποτελεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη, εξαίρετη θα λέγαμε, διαδικασία για το πέρασμα από τη χρήση των συνθετικών σαμπουάν μαλλιών, στα στερεά. 100% φυσικά σαμπουάν μας!

Το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο και μη φιλτραρισμένο βιολογικό μηλόξυδο (ACV), πλούσιο σε ευεργετικά για τα μαλλιά θρεπτικά συστατικά, σαν ξέβγαλμα μαλλιών (με την κατάλληλη κάθε φορά αραίωση), μετά το λούσιμο, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα απόλυτα φυσικό κοντίσιονερ των μαλλιών, προσφέροντας σε αυτά, αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, σημαντικά ευεργετήματα.

01. Μειώνει το φριζάρισμα, διευκολύνει την διαχείριση των μαλλιών

Η εξωτερική στοιβάδα της τρίχας, η επιδερμίδα της, καλύπτει τον άξονα της τρίχας και την προστατεύει. Η επιδερμίδα αποτελείται από επικαλυπτόμενα στρώματα διάφανων κυττάρων κερατίνης, σε κυματοειδή διάταξη, τοποθετημένα κατά μήκος της επιφάνειας των μαλλιών, όπως ακριβώς, τα κεραμίδια μιας στέγης.

Η διατάραξη  αυτής της θέσης των κυττάρων της επιδερμίδας της τρίχας, οδηγεί στο πρόβλημα, που είναι γνωστό σαν φριζάρισμα. (για τις αιτίες του φριζαρίσματος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Το μηλόξυδο, με την μορφή του ξεπλύματος μαλλιών, συμβάλει καθοριστικά στην σωστή επαναδιάταξη των επιδερμικών κυττάρων κερατίνης της τρίχας και στην  ενίσχυση (χημική φύση) της σύσφιξης των πολλαπλών στοιβάδων της επιδερμίδας της.

02. Επαναφέρει την χαμένη λάμψη των μαλλιών

Όταν τα επιδερμικά  κύτταρα της τρίχας έχουν επίπεδη διάταξη, τα μαλλιά, συνολικά, παρουσιάζουν λεία εμφάνιση. Όταν τα στρώματα της επιδερμικών κυττάρων της τρίχας είναι σφιχτά δεμένα μεταξύ τους, το φως μπορεί να αντανακλάται από την επιδερμίδα της. Αυτό είναι που κάνει τα μαλλιά να λάμπουν!

Η επίπεδη διάταξη των επιφανειακών κυττάρων της τρίχας σπάει, όταν λούζουμε τα μαλλιά μας. Το σπάσιμο αυτό ενισχύεται από την επαφή των μαλλιών με το νερό, αλλά ενισχύεται και από άλλους παράγοντες, μεταξύ αυτών και τη χρήση των φυσικών σαπουνιών ή των φυσικών μας στερεών σαμπουάν, λόγω της φυσικής αλκαλικότητας αυτών.

Έτσι, αν τα στρώματα της επιδερμίδας παραμείνουν ανοιχτά και δεν πλέκονται ισχυρά μεταξύ τους, τα μαλλιά, μετά το λούσιμο θα είναι τραχιά και εύθραυστα. Θα απορροφούν το φως, αντί να το αντανακλούν, κάτι που κάνει τα μαλλιά να φαίνονται  θαμπά και άτονα. Το ξέπλυμα με μηλόξυδο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ακριβώς αυτό το πρόβλημα, επαναφέροντας τα επιδερμικά κύτταρα των μαλλιών μας στην επίπεδη διάταξη.

03. Αφαιρεί υπολείμματα και συσσώρευση

Το ξέπλυμα μηλόξυδου απομακρύνει τη συσσώρευση αλάτων και τα υπολείμματα κυττάρων κερατίνης των μαλλιών, καθαρίζοντας και το τριχωτό της κεφαλής,  χωρίς να αποσπά από τα μαλλιά τη φυσική, και απαραίτητη γι αυτά, λιπαρότητα. Η αφαίρεση αυτών των υπολειμμάτων εξασφαλίζει, επίσης, στα μαλλιά περισσότερη λάμψη.

04. Προσθέτει ανάλαφρο όγκο και ελαστικότητα στα μαλλιά

Σε αντίθεση με τα συμβατικά κοντίσιονερ, που προσθέτουν βάρος στα μαλλιά, το μηλόξυδο δεν βαραίνει τις μεμονωμένες τρίχες, προσδίδοντας, μετά το λούσιμο, σε αυτά αέρινο όγκο, σημαντικό πλεονέκτημα για άτομα με λεπτά μαλλιά.

Επίσης, τιθασεύοντας το φριζάρισμα και συμπληρώνοντας την καθαριστική δράση του στερεού σαμπουάν μας, το ξέβγαλμα με μηλόξυδο συμβάλλει στην προσθήκη όγκου και ελαστικότητας σε όλους τους τύπους μαλλιών, ιδιαίτερα στα φυσικά σγουρά μαλλιά.

05. Τονώνει το τριχωτό της κεφαλής – Συμβάλει στη μείωση της τριχόπτωσης

Η τονωτική δράση του μηλόξυδου ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα μικρά τριχοειδή αγγεία, που τροφοδοτούν το τριχωτό της κεφαλής με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό προάγει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας υπερβολικής απώλειας μαλλιών.

06. Μειώνει την πιτυρίδα και την ξηροδερμία

Η επιβεβαιωμένη αντιμικροβιακή του δράση του μηλόξυδου, το καθιστά σύμμαχο στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και στην θεραπεία της πιτυρίδας, βοηθώντας στον έλεγχο και περιορισμό βακτηρίων και μυκήτων του τριχωτού της κεφαλής (χωρίς, όμως, από μόνο του να είναι ικανό, πάντοτε, να την εξαφανίσει).

Ένα ξέπλυμα μαλλιών με βιολογικό μηλόξυδο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σχήμα περιποίησης μαλλιών.

Μετάβαση σε άλλο άρθρο

Περισσότερη σχετική πληροφορία

Ξέπλυμα μηλόξυδου για τα μαλλιά: Πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε;

Ξέπλυμα Μαλλιών Μηλόξυδου με 5 βότανα

8,20 
Όγκος

250 ml

Δράση

Aντιμικροβιακή, Aντιοξειδωτική, Aντιφλεγμονώδη, Μαλακτική

Τύπος Επιδερμίδας

Για όλους τους τύπους

Κατηγορία

Μαλλιά

Τύπος Μαλλιών

Απώλεια Μαλλιών, Λιπαρά

Ξέπλυμα Μαλλιών – Μηλόξυδο (βιολογικής καλλιέργειας)

2,90 
Όγκος

250 ml

Δράση

Aντιμικροβιακή, Aντιοξειδωτική, Aντιφλεγμονώδη, Μαλακτική

Τύπος Επιδερμίδας

Για όλους τους τύπους

Κατηγορία

Μαλλιά

Τύπος Μαλλιών

Απώλεια Μαλλιών, Λιπαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *