Γενικά

Ποιος είναι ο τύπος του δέρματος σας

Ένας αναλυτικός οδηγός της τεχνητής απολέπισης του δέρματός σας

Σε αντίθεση με τον τύπο του αίματός σας, που είναι ο ίδιος από την ημέρα που γεννιέστε, ο τύπος του δέρματός σας είναι κάτι που θα αλλάξει σε όλα τα στάδια της ζωής σας.

Αν το καλοσκεφτείτε, ο τύπος του δέρματός σας δεν είναι καν ο ίδιος για όλες τις περιοχές του δέρματός σας.

Το δέρμα στο πρόσωπό σας είναι διαφορετικό από το δέρμα των χεριών σας, το οποίο είναι διαφορετικό από το δέρμα στην πλάτη σας που είναι διαφορετικό από το δέρμα των ποδιών σας κ.λ.π.

Η κατανόηση του τύπου του δέρματός σας είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης πριν δοκιμάσετε ή μεταβείτε σε φυσικά προϊόντα. 

Συχνά, τα προϊόντα κατηγοριοποιούνται ανά τύπο δέρματος, αλλά ακόμα κι αν ένα προϊόν έχει ετικέτα για έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος, μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά για άλλους τύπους, ανάλογα με το άτομο.

Ο τύπος του δέρματός σας είναι γενετικά καθορισμένος και μοναδικός για εσάς, αλλά η κατάσταση και οι ανάγκες του δέρματός σας μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:

 • Διατροφή
 • Ηλικία
 • Ορμονικοί Κύκλοι
 • Έκθεση σε ερεθιστικά
 • Στρες
 • Εποχές
 • Καιρός
 • Φάρμακα

Παρακάτω, θα συζητήσουμε αναλυτικότερα μερικά χαρακτηριστικά των πιο κοινών τύπων δέρματος, που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε, ποια προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.

Αλλά, θα πρέπει να έχετε, πάντοτε, κατά νου, αυτό που έχει ήδη τονιστεί ότι, ο καθένας είναι μοναδικός, επομένως ένα προϊόν, που λειτουργεί καλά για ένα άτομο με κανονικό δέρμα μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά για κάποιον με ξηρό δέρμα ή μεικτό δέρμα.

Τελικά, είναι προτιμότερο να αναζητείτε τα καλλυντικά σας προϊόντα, με βάση «τις προτιμήσεις του δέρματός σας» και όχι τον πραγματικό τύπο αυτού! 


Το κλειδί για την εξακρίβωση των προτιμήσεων του δέρματός σας, είναι η δοκιμή διαφορετικών προϊόντων, που θα σας επιτρέψει, να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς!

Κανονικό Δέρμα

Τι είναι το Κανονικό Δέρμα;

Το κανονικό δέρμα έχει ισορροπημένη παραγωγή σμήγματος, δεν είναι ούτε πολύ λιπαρό ούτε πολύ ξηρό. Έχει επίσης καλή κυκλοφορία του αίματος.

Χαρακτηριστικά του Κανονικού Δέρματος

 • Όχι πολύ στεγνό, ούτε πολύ λιπαρό
 • Καθαροί ορατοί, λεπτοί πόροι
 • Λίγες έως μηδενικές ατέλειες
 • Λίγα ή καθόλου εξανθήματα
 • Λεία υφή
 • Χωρίς επιπλέον ευαισθησία
 • Λαμπερή επιδερμίδα

Πώς να φροντίσετε το κανονικό δέρμα

Εάν έχετε κανονικό δέρμα, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να το φροντίζετε ώστε να παραμένει υγιές. Το να διατηρείτε το κανονικό δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο είναι ζωτικής σημασίας. Επιλέξτε ένα απαλό ήπιο σαπούνι και κάντε μασάζ στο δέρμα σας για να τονώσετε την κυκλοφορία. 

Η ενυδάτωση είναι πάντα σημαντική, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας. 

Επιλέξτε μια φυσική ενυδατική κρέμα, φτιαγμένη με φυσικά συστατικά, που θα θρέψει το δέρμα σας.

Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό απολεπιστικό, με συχνότητα που σχετίζεται στενά με την ηλικία σας (ανεξαρτήτως ηλικίας, όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα)Αλλά, να θυμάστε ότι, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις ανάγκες του δικού σας δέρματος. 

Λιπαρός τύπος δέρματος

Τι είναι το λιπαρό δέρμα;

Το λιπαρό δέρμα είναι αποτέλεσμα υπερβολικών εκκρίσεων σμήγματος, από τους σμηγματογόνους αδένες. Το λιπαρό δέρμα τείνει να προσελκύει περισσότερη βρωμιά και σκόνη από το ξηρό δέρμα και μπορεί να είναι επιρρεπές σε μαύρα στίγματα, ακμή και υπερβολική λάμψη.

Το λιπαρό δέρμα εμφανίζεται, συνήθως, λαμπερό και χαρακτηρίζεται από πιο παχιά αίσθηση υφής και μεγάλους πόρους. Τα άτομα με λιπαρό δέρμα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη λάμψη τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουν την ανάγκη, συχνά, να πλένουν το πρόσωπό τους.

Χαρακτηριστικά της λιπαρής επιδερμίδας

 • Μεγάλοι, πιο ορατοί πόροι
 • Λαμπερή επιδερμίδα
 • Μαύρα στίγματα, σπυράκια ή άλλες κηλίδες
 • Η λιπαρότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τον καιρό, τις ορμόνες.

Πώς να φροντίσετε το λιπαρό δέρμα

Πολλοί άνθρωποι με λιπαρό δέρμα τείνουν να το καθαρίζουν υπερβολικά, καθώς και να κάνουν υπερβολική απολέπιση, κάτι όμως, που δεν μειώνει την παραγωγή λιπαρότητας. 

Αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε δερματική ξηρότητα, να προκαλέσει βλάβη στην επιδερμίδα, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο, με το δέρμα σας να παράγει περισσότερη λιπαρότητα, για να αντισταθμίσει την ξηρότητα. 

Η ενυδάτωση, και στην περίπτωση του λιπαρού δέρματος, είναι σημαντική. Πολλοί άνθρωποι με λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα τείνουν να αποφεύγουν την ενυδάτωση, αν και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό βήμα της συνολικής του περιποίησης. 

Μια ενυδατική κρέμα βοηθά στην αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό στο δέρμα και αποτρέπει την περαιτέρω απώλεια υγρασίας. Και πάλι, όταν το λιπαρό δέρμα είναι ξηρό, μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερη παραγωγή λιπαρότητας, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα. Μία καλή ενυδατική κρέμα, επιβραδύνει την εξάτμιση της υγρασίας, οδηγώντας στη μείωση της παραγωγής λιπαρότητας. 

Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα βακτήρια που μπορεί να φράξουν τους πόρους σας. Προσοχή όμως να μην πλυθεί υπερβολικά. 

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο φυσικό σαπούνι, γιατί τα σαπούνια που παρασκευάζονται με  συνθετικές χημικές ουσίες μπορούν να αφαιρέσουν τη φυσική λιπαρότητα από το δέρμα σας, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή της.

Για να ενθαρρύνετε την ανανέωση και ανάπτυξη του δέρματος, χρησιμοποιήστε απαλά απολεπιστικά μέσα. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αποφράσσει τους πόρους και αφαιρεί την περίσσεια της λιπαρότητας.

Μία μάσκα προσώπου με άργιλο μπορεί, επίσης, να δράσει ιδιαίτερα ευεργετικά για το δέρμα σας. 

Τύπος ξηρού δέρματος

Τι είναι το Ξηρό Δέρμα;

Το ξηρό δέρμα είναι αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής σμήγματος, της φυσικής λιπαρότητας δέρματος, που είναι απαραίτητο για να διατηρείται το δέρμα υγρό και λιπαινόμενο. Δεδομένου ότι, το ξηρό δέρμα παρουσιάζει προβληματικό, εξασθενημένο δερματικό φραγμό, το νερό εξατμίζεται εύκολα μέσω του δέρματος. Έτσι, οδηγούμαστε σε δέρμα με τραχιά εμφάνιση, με έλλειψη υγρασίας, κάποιες φορές και ξεφλουδισμένο. 

Η ξηροδερμία είναι πιο συχνή κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες, σε ξηρά κλίματα, σε άτομα με ιστορικό εκζέματος και αυξάνεται καθώς γερνάμε. 

Χαρακτηριστικά Ξηρού Δέρματος

 • Μικροί ή αόρατοι πόροι
 • Θαμπή, τραχιά επιδερμίδα
 • Κόκκινα μπαλώματα
 • Λιγότερη ελαστικότητα, περισσότερες ορατές γραμμές
 • Δέρμα με φαγούρα και εύκολα ερεθισμό
 • Το δέρμα φαίνεται τραχύ, με λεπτές νιφάδες και ξηρά μπαλώματα
 • Το δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο, ή γκρίζο
 • Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ρωγμές

Πώς να φροντίσετε το ξηρό δέρμα

Ένα ενυδατικό, ήπιο, φυσικό σαπούνι  συνιστάται για ξηρές επιδερμίδες. Οι παθήσεις του ξηρού δέρματος, συχνά, επιδεινώνονται από σκληρά απορρυπαντικά σαπούνια, που περιέχουν συνθετικά αρώματα και χημικές ουσίες, που απομακρύνουν τη φυσική λιπαρότητα, που προστατεύουν το δέρμα.

Η ενυδάτωση είναι η καλύτερη θεραπεία για το ξηρό δέρμα. Η καθημερινή λίπανση με ένα καθαρό και φυσικό μαλακτικό βοηθά στη μείωση της εξάτμισης της υγρασίας από το δέρμα. Κύριοι στόχοι της θεραπείας του ξηρού δέρματος είναι η διακοπή του κνησμού και η παρεμπόδιση της απώλειας υγρασίας.

Η απολέπιση για όσους έχουν ξηρό δέρμα είναι πολύ σημαντική. Όταν το δέρμα μας αισθάνεται ξηρό, χρησιμοποιούμε πολύ συχνά βαριές κρέμες για να αντισταθμίσουμε την ξηρότητα. Ξηρό δέρμα, ξεφλουδισμένο δέρμα σημαίνει ότι έχετε συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος. Πρέπει να αφαιρέσετε αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και στη συνέχεια να το ενυδατώσετε. 

Ευαίσθητος τύπος δέρματος

Τι είναι το ευαίσθητο δέρμα;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι, έχουν ευαίσθητο δέρμα. Το ερώτημα είναι ευαίσθητο σε τι; 

Μερικοί άνθρωποι έχουν λεπτό ή λεπτής υφής δέρμα, που είναι συχνά ξηρό, ευαίσθητο και επιρρεπές σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλοι άνθρωποι έχουν δέρμα, που είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον και σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Οι εποχικές αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας, πολύ ζεστό νερό, απορρυπαντικά σαπούνια, συνθετικά αρώματα και χρώματα, συντηρητικά, αλκοόλ (που χρησιμοποιούνται στο δέρμα) και άλλα τεχνητά πρόσθετα προκαλούν ερεθισμό ή φλεγμονή, που οδηγεί σε κοκκινίλες, κηλίδες και φαγούρα στο δέρμα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε εκείνες τις ουσίες, που προκαλούν τον ερεθισμό, προκειμένου να τις αποφύγετε.

Χαρακτηριστικά Ευαίσθητου Δέρματος

 • Αντιδρά γρήγορα, τόσο στη ζέστη, όσο και στο κρύο
 • Εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο και τον αέρα
 • Είναι συχνά ξηρό, ευαίσθητο και επιρρεπές σε αλλεργικές αντιδράσεις
 • Ανταποκρίνεται στα συστατικά των προϊόντων περιποίησης δέρματος
 • Οι αντιδράσεις προκαλούν ερυθρότητα, κνησμό, κάψιμο και ξηρότητα 

Πώς να φροντίσετε το ευαίσθητο δέρμα

Η φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η επιλογή προϊόντων, που δεν θα ερεθίσουν το δέρμα σας, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ του να νιώθετε καλά ή εξαιρετικά άβολα. 

Η απλή, υγιεινή φροντίδα του δέρματος είναι η καλύτερη. Επιλέξτε προσεκτικά προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών. Διαβάστε τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα που έχουν απλά, φυσικά συστατικά. Όσο λιγότερα συστατικά σε ένα προϊόν περιποίησης, τόσο καλύτερο είναι για το ευαίσθητο δέρμα.

Επιλέξτε ένα καθαριστικό, που είναι απαλό και δεν θα αφαιρέσει τη φυσική λιπαρότητα του δέρματός σας.  Ένα απαλό, απλό, φυσικό σαπούνι είναι το καλύτερο. 

Όλα τα δέρματα χρειάζονται απολέπιση, αλλά οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος μπορεί να  καταστραφούν από τα συστατικά ορισμένων scrub. Στην περίπτωση αυτή, αποφύγετε το τρίψιμο του δέρματός σας με απολεπιστικά συστατικά μεγάλου μεγέθους και σκληρότητας.

Οι φυσικές κηραλοιφές είναι ιδανικές για την περιποίηση των ευαίσθητων περιοχών του δέρματος. Συμβάλουν στην απάλυνση των συμπτωμάτων αρκετών δερματικών προβλημάτων, που σχετίζονται με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Το ευαίσθητο δέρμα είναι, επίσης, συχνά ξηρό. Η ενυδάτωση ενισχύει την λειτουργία του δερματικού φραγμού, περιορίζει ή ελαχιστοποιεί την απώλεια υγρασίας, προστατεύοντας, έτσι, το δέρμα από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα ενυδάτωσης με απλά, φυσικά συστατικά που θα ενυδατώσουν και θα καταπραΰνουν το δέρμα. Οι απαλές φυσικές κρέμες και τα έλαια σώματος και προσώπου παρουσιάζουν ηρεμιστική και μαλακτική δράση στο ευαίσθητο δέρμα.

Προτείνουμε στους ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα να κάνουν ένα patch test, πριν δοκιμάσουν οποιοδήποτε νέο προϊόν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εάν θέλετε να αποφύγετε τις δερματικούς ερεθισμούς εξ επαφής.

Μικτός τύπος δέρματος

Τι είναι το Μικτό δέρμα;

Το πιο δύσκολο πρόβλημα με το μικτό δέρμα είναι ο αγώνας να βρεις προϊόντα που είναι κατάλληλα για σένα. Αυτός ο τύπος δέρματος διαθέτει δύο ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους δέρματος στο πρόσωπο, που μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις εποχές. 

Το δέρμα σας μπορεί να είναι ξηρό ή κανονικό σε ορισμένες περιοχές και λιπαρό σε άλλες, όπως η ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη και πηγούνι). Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτόν τον τύπο δέρματος και συχνά χρειάζεται ελαφρώς διαφορετική φροντίδα σε διαφορετικές περιοχές.

Χαρακτηριστικά Μικτού Δέρματος

 • ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα στα μάγουλα
 • υπερβολικό λάδι στη ζώνη Τ
 • μεγαλύτερους πόρους στη μύτη, από τα μάγουλά
 • ξηρά μπαλώματα και εξάρσεις ακμής ταυτόχρονα

Πώς να φροντίσετε το μικτό δέρμα

Κάθε τύπος δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του μικτού, χρειάζεται ενυδάτωση και το κλειδί εδώ είναι η ισορροπία.  Βρείτε απαλά φυσικά προϊόντα που προσφέρουν αρκετή υγρασία σε ξηρές περιοχές, χωρίς να αυξάνουν τη λάμψη και τη λιπαρότητα σε άλλες.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό φυσικό σαπούνι δύο φορές την ημέρα για να καθαρίσετε ρύπους και υπερβολική λιπαρότητα.

Η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα και τον καθαρισμό των φραγμένων πόρων σε λιπαρά τμήματα του προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στην υγρασία να διεισδύσει στο δέρμα σε ξηρές περιοχές. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε απαλά απολεπιστικά και αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση.

Η χρήση μιας φυσικής μάσκας προσώπου αργίλου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φροντίσετε το μικτό δέρμα.

Το δέρμα του καθενός είναι μοναδικό, επομένως μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και σφάλματα για να καθοριστεί ποια προϊόντα λειτουργούν καλύτερα για το μεικτό δέρμα σας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *