Μαλλιά

Τα οφέλη του ελαίου σπόρων Κολοκύθας για την ανάπτυξη των μαλλιών: Μια φυσική θεραπεία για την αλωπεκία

fysiki therapeia gia alopekia sostis1859

Εισαγωγή

Η προοδευτική τριχόπτωση είναι συχνή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Με τον όρο τριχόπτωση, γενικά μιλώντας, εννοούμε την απώλεια τριχών που είναι μεγαλύτερη  από τη φυσιολογική, δηλαδή πέρα των 100 τριχών ημερησίως.

Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής αλλά και στο σώμα, με προσωρινά ή μόνιμα αποτελέσματα.

Η διαταραχή της τριχοφυΐας  που προκύπτει λόγω της παύσης ή της μείωσης της παραγωγικότητας των τριχοθυλακίων και οδηγεί σε  γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια των τριχών, από θέσεις όπου φυσιολογικά υπάρχουν στο κεφάλι ή και σε άλλα σημεία του σώματος χαρακτηρίζεται σαν αλωπεκία.

Η αλωπεκία μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή των τριχοθυλακίων, οπότε χαρακτηρίζεται ως ουλοτική.

Αλωπεκία γένους αρσενικού και θηλυκού

Υπολογίζεται ότι το 80% των ανδρών και 40% των γυναικών θα έρθει αντιμέτωπο με το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το είδος αλωπεκίας (γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια των τριχών ) που εμφανίζεται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό είναι η ανδρογενετική αλωπεκία (ευρέως γνωστή ως φαλάκρα). Το ίδιο είδος αλωπεκίας εμφανίζεται και στις γυναίκες, σε ποσοστό όμως πολύ μικρότερο, που αγγίζει το 40% περίπου.

Τα πλούσια και δυνατά μαλλιά αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικό στοιχείο της εξωτερικής εμφάνισης και ομορφιάς των ανθρώπων,

Αρκετοί άνδρες επιλέγουν να αφήνουν την τριχόπτωση τους να εξελίσσεται χωρίς θεραπεία και χωρίς να κρύβεται. Για τους περισσότερους από εκείνους που βιώνουν το πρόβλημα της γενικευμένης τριχόπτωσης οι ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με αρκετούς από τους πάσχοντες να εμφανίζουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και μειωμένη κοινωνικότητα.

Έτσι αρκετοί άνδρες, οι περισσότεροι σε νεαρότερες ηλικίες  και κατά κανόνα η πλειοψηφία των γυναικών προσπαθούν να την καλύψουν με χτενίσματα, καπέλα ή περούκες. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους επιλέγουν σήμερα μία από τις διαθέσιμες θεραπείες για την πρόληψη περαιτέρω της τριχόπτωσης ή ακόμη και την αποκατάσταση της ανάπτυξης των τριχών.

Τα παραπάνω εξηγούν την έντονη αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων στο πρόβλημα της τριχόπτωσης, ειδικότερη στην κυρίαρχη μορφή της, εκείνη της ανδρογενούς αλωπεκίας, από τους πάσχοντες. Η ανάγκη εύρεσης αποτελεσματικών λύσεων αποτυπώνεται επίσης και στην πληθώρα  προϊόντων με τοπική εφαρμογή ή εσωτερική λήψη, που υπόσχονται βελτίωση ή και επιτυχή θεραπεία στο συγκεκριμένο πρόβλημα

Η κατανόηση του πώς και γιατί εμφανίζεται η τριχόπτωση και η ανδρογενετική αλωπεκία είναι κρίσιμη για την εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Κύριος στόχος αυτού του άρθρου, είναι η παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα επιστημονική έρευνα, τα οποία ενθαρρύνουν ή και στηρίζουν τη χρήση του ελαίου σπόρων κολοκύθας, στην πρόληψη, επιβράδυνση ή και καταπολέμηση της ανδρογενούς αλωπεκίας. Θα γίνει, επίσης, αναφορά και στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε αυτό το πολύτιμο για τα μαλλιά έλαιο στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας των μαλλιών σας.

Αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο τι προκαλεί την απώλεια μαλλιών, ειδικά εκείνη τη μορφή που χαρακτηρίζεται σαν ανδρογενετική αλωπεκία .

Πώς και γιατί εμφανίζεται η απώλεια μαλλιών;

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν δεν αναπτύσσονται νέα μαλλιά προκειμένου να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν χαθεί.

Ένας μέσος άνθρωπος χάνει συνήθως 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό γιατί ταυτόχρονα μεγαλώνουν νέες τρίχες. Επομένως η εκτεταμένη απώλεια μαλλιών κάνει την εμφάνισή της, όταν εμφανιστεί ανισορροπία του ρυθμού μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης νέων τριχών και εκείνου της απώλειας.

Η αλωπεκία μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες που συνήθως σχετίζονται με την εμφάνιση αλωπεκίας, κάθε μορφής, είναι οι ακόλουθοι:

 • Ορμονικές διαταραχές
 • Χρόνιες φλεγμονές
 • Λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής
 • Υπερβολική χρήση σκληρών χημικών προϊόντων για τα μαλλιά (καθαρισμού και styling)
 • Χειρουργικές επεμβάσεις
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Αναιμία (έλλειψη σιδήρου – σιδηροπενική αναιμία)
 • Τοκετός
 • Εργασιακό Στρες & Άγχος, Τρόπος ζωής
 • Πολύχρονη λήψη φαρμακευτικών ουσιών (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, κορτιζόνη κ.ά)
 • Κακή διατροφή (π.χ. έλλειψη σιδήρου, βιταμινών Α, B, C, χημικές δίαιτες)
 • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις θυρεοειδούς)
 • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ερυθηματώδης λύκος, ομαλός λειχήνας)
 • Συνεχής έλξη των μαλλιών κατά τη διάρκεια του χτενίσματος
 • Τραυματισμός
 • Γήρανση

Η ανδρογενετική αλωπεκία, ο πλέον κοινός τύπος τριχόπτωσης, ξεκινά με μείωση των τριχών στην πρόσθια (μετωπιαία)  γραμμή των μαλλιών, αραίωση που σταδιακά εξελίσσεται σε φαλάκρα στην κορυφή και αραίωση στους κροτάφους, ενώ οι γυναίκες κυρίως στο «στεφάνι» (κορυφή) και λιγότερο στη μετωπιαία γραμμή και τους κροτάφους.

Η ανδρογενής αλωπεκία πιστεύεται ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί από αλλαγές στην παραγωγή ανδρογόνων, αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή σμίκρυνση των τριχοθυλακίων και την αντίστοιχη σμίκρυνση του χρόνου που περνούν στην λεγόμενη ενεργό φάση (φάση αναγέννησης) και παράλληλα τη διεύρυνση του χρόνου που περνούν στη φάση ηρεμίας (τελογενής φάση) της τριχοφυΐας.

Η παραπάνω διαδικασία οδηγεί σε όλο και λιγότερα μαλλιά, σε μικρότερη ανάπτυξη μαλλιών και τελικά στη φαλάκρα.

Το κύριο ανδρογόνο που πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυτό είναι η διυδροτεστοστερόνη (DHT). Όταν η DHT συνδέεται με τους υποδοχείς ανδρογόνων στους θύλακες των τριχών, συντομεύει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και καθυστερεί την ανάπτυξη των νέων τριχών. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες σταματούν εντελώς να αναπτύσσουν νέες τρίχες.

Η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών βοηθά στη διερεύνηση λύσεων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Επιλογές θεραπείας από τη φαρμακευτική βιομηχανία

Οι φαρμακευτικές επιλογές θεραπείας για την ανδρογενετική αλωπεκία είναι η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη.

α. Η μινοξιδίλη, εμπορικά γνωστή ως Rogaine, είναι μια τοπική θεραπεία που διεγείρει τους θύλακες των τριχών.

β. Η φιναστερίδη, με εμπορική ονομασία Propecia, σε μορφή χαπιού, δρα δεσμεύοντας το ένζυμο 5-άλφα-ρεδουκτάση. Αυτό είναι το ένζυμο που μετατρέπει την ελεύθερη τεστοστερόνη σε DHT. Η δέσμευση της DHT οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσής της στο σώμα. Το Propecia μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση έως και στο 80% των ανδρών, αλλά είναι σχετικά αναποτελεσματικό στην εκ νέου ανάπτυξη πολλών νέων τριχών.

Και οι δύο παραπάνω φαρμακευτικές επιλογές μπορεί να είναι δαπανηρές, αλλά είναι πιθανές και αρνητικές παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση τους.

Στοχεύοντας αυτές τις βασικές αιτίες μέσω της σωστής διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, παράλληλα με την ενσωμάτωση φυσικών θεραπειών, όπως για παράδειγμα το έλαιο σπόρων κολοκύθας, στο καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας μας και των μαλλιών μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Μια φθηνή, φυσική ουσία όπως ο σπόρος κολοκύθας θα ήταν σίγουρα ελκυστική στους άνδρες με ανδρογενετική απωπεκία, αν όντως λειτουργεί.

Εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις στο πρόβλημα της τριχόπτωσης 

Βιοδραστικά συστατικά του έλαιου σπόρων Κολοκύθας.

Οι σπόροι της κολοκύθας (Cucurbita pepo) είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε έλαιο, σε ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 40-50% του βάρους των.

Το έλαιο λαμβάνεται με τη μέθοδο της συμπίεσης με εξώθηση μη φρυγανισμένων, αποφλοιωμένων σπόρων κολοκύθας, βιολογικής καλλιέργειας. Το παρθένο έλαιο σπόρων Κολοκύθας δεν υφίσταται εξευγενισμό και φιλτράρισμα, και διατηρεί όλες τις θρεπτικές και ευεργετικές του ιδιότητες.

Το βαθύ πράσινο χρώμα του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία των κολοκυθών που χρησιμοποιούνται και υποδηλώνει υψηλή συγκέντρωση χλωροφύλλης. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική και σε μαγειρικές πρακτικές λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων του για την υγεία.

Το έλαιο κολοκύθας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά του ελαίου κολοκύθας είναι η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή. βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε (α-και γ-τοκοφερόλη), μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου ψευδάργυρου και σιδήρου), απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή – π.χ. ζεαξανθίνη και λουτεΐνη και άλλες ενώσεις υπεύθυνες για τις χρωστικές, τη γεύση και τη γεύση της.

Τέσσερα λιπαρά οξέα κυριαρχούν στη σύσταση των τριγλυκεριδίων του ελαίου σπόρων κολοκύθας.

Αυτά είναι κατά σειρά αφθονίας (χαμηλή προς υψηλή) στεατικό οξύ, παλμιτικό οξύ, ελαϊκό οξύ και λινολεϊκό οξύ.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που αποτελούν το 84% των λιπαρών οξέων.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να θρέψουν το τριχωτό της κεφαλής, να ενισχύσουν τους θύλακες των τριχών, να μειώσουν τη φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής και έτσι να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Αυτές οι φυσικές ενώσεις, όταν συνυπάρχουν στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να προσφέρουν αυξημένη προστασία από πολλές δυσμενείς για τα μαλλιά εξωτερικές επιδράσεις, όπως για παράδειγμα το κολύμπι σε πισίνα με χλωριομένο νερό ή στην επαναλαμβανόμενη  διαδικασία της βαφής των μαλλιών.

Η ίδια η παρουσία του ελαίου στα μαλλιά έχει προστατευτική δράση που συνήθως εφαρμόζεται στα τριχοθυλάκια, μειώνοντας άμεσα την καθημερινή τριβή από το βούρτσισμα ή το τρίψιμο των ινών μεταξύ τους κατά την άσκηση κ.λπ.

Η επιστημονική γνώση πίσω από την χρήση του ελαίου για την ανάπτυξη των μαλλιών

Ενώ πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες στην αγορά, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε φυσικές θεραπείες όπως το έλαιο κολοκύθας, το λάδι δεντρολίβανου και το λάδι baobab για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν ρίξει φως στα πιθανά οφέλη του ελαίου σπόρων κολοκύθας στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο EvidenceBased Complementary and Alternative Medicineδιαπίστωσε ότι το έλαιο σπόρων κολοκύθας ψυχρής έκθλιψης περιέχει φυτοχημικές ουσίες που αναστέλλουν το ένζυμο που ονομάζεται 5-άλφα-ρεδουκτάση (ή 5-άλφα-αναγωγάση). Αυτό το ένζυμο μετατρέπει την τεστοστερόνη (ανδρική ορμόνη) σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT, συνδεόμενη με τους θύλακες των τριχών, είναι γνωστό ότι συμβάλει στην τριχόπτωση και στη δημιουργία τελικά φαλάκρας.

Αναστέλλοντας αυτή τη διαδικασία μετατροπής, το έλαιο σπόρων κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σμίκρυνσης των τριχοθυλακίων και στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών. Η DHT συνδέεται με τους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και τελικά να σταματήσουν να παράγουν νέες τρίχες.

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας περιέχει φυτοστερόλες, ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT.

Μια άλλη μελέτη σε άνδρες με μέτρια ανδρογόνο αλωπεκία διαπίστωσε ότι η ημερήσια λήψη (2x100 mg δύο φορές την ημέρα) 400 mg ελαίου συνολικά την ημέρα για έξι μήνες, οδήγησε σε αύξηση της πυκνότητας των ινών της τρίχας και σε αύξηση του αριθμού των ινών κατά 40% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη κλινική μελέτη για την τριχόπτωση σε γυναίκες διαπίστωσε αύξηση της τριχοφυΐας μετά από τοπική εφαρμογή 1 ml (περίπου 20 σταγόνες) ελαίου σπόρων κολοκύθας ημερησίως για τρεις μήνες.Αυτό που κατέγραψε η κλινική μελέτη ήταν ότι το έλαιο σπόρων κολοκύθας σε σύγκριση με την θεραπεία με τη φαρμακευτική ουσία μινοξιδίλη (5% τοπικός αφρός μινοξιδίλης) ήταν περίπου κατά το ήμισυ αποτελεσματικό. Ωστόσο, η συχνή παρενέργεια που παρατηρήθηκε με τη μινοξιδίλη – φαγούρα, φολιδωτό τριχωτό της κεφαλής απουσίαζε στη χρήση του ελαίου σπόρων κολοκύθας, γεγονός που κάνει το έλαιο σπόρων κολοκύθας πιο ελκυστικό σε αρκετούς ασθενείς.

Παρότι αυτές, αλλά και άλλες μελέτες, είναι μικρές σε αριθμό και με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, τα αρχικά αποτελέσματα φαίνονται να είναι πολλά υποσχόμενα από την άποψη της τριχόπτωσης (αλωπεκία), παρότι, προς το παρόν, ο ακριβής μηχανισμός δράσης του ελαίου παραμένει αδιευκρίνιστος.

Η κύρια υπόθεση είναι ότι η βήτα-σιτοστερόλη και ορισμένα από τα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το ελαϊκό οξύ και το λινολεϊκό οξύ, που υπάρχουν στο έλαιο σπόρων κολοκύθας, δρουν σαν αναστολείς της 5-ρεδουκτάσης, του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT, σημαντική ουσία για την εμφάνιση αλωπεκίας.

Αυτά τα φυσικά μόρια μπορεί να συμβάλλουν στο δυναμικό ανάπτυξης της τρίχας μέσω της πρόσθετης αντι-ανδρογόνου δράσης τους.

Ένας βασικός παράγοντας είναι η παρουσία ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο λάδι κολοκύθας που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Το έλαιο κολοκύθας είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6. Αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής, θρέφοντας τους θύλακες των τριχών και υποστηρίζοντας τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Αυτά περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α και Ε και ψευδάργυρο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη θρέψη του τριχωτού της κεφαλής και ενισχύουν τους θύλακες των τριχών, ενώ οι βιταμίνες Α και Ε παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία.

Επιπλέον, το έλαιο κολοκύθας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση των τριχοθυλακίων και επακόλουθη απώλεια μαλλιών.

Επιπλέον, το έλαιο κολοκύθας διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθούν στην καταπράυνση ενός φλεγμονώδους ή ερεθισμένου τριχωτού της κεφαλής. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Η μέχρι σήμερα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το έλαιο σπόρων κολοκύθας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Η ικανότητά του να αναστέλλει την παραγωγή DHT και να παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά το καθιστά μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν αλωπεκία ή αναζητούν προληπτικά μέτρα έναντι μελλοντικών προβλημάτων αραίωσης ή φαλάκρας.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στο γεγονός, το έλαιο σπόρων κολοκύθας έχει χαιρετιστεί ως μια φυσική θεραπεία για την τριχόπτωση χάρη στην ικανότητά του να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες όπως η γενετική και η γενική υγεία.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το έλαιο σπόρων Κολοκύθας για την ανάπτυξη των μαλλιών του;

Το έλαιο σπόρων κολοκύθας μπορεί να ωφελήσει ένα ευρύ φάσμα ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης και αραίωσης. Εάν έχετε παρατηρήσει υπερβολική πτώση ή σταδιακή αραίωση των μαλλιών, αξίζει να ενσωματώσετε το έλαιο σπόρων κολοκύθας στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Το έλαιο σπόρων κολοκύθας θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά εάν έχετε δοκιμάσει άλλες θεραπείες χωρίς επιτυχία ή αναζητάτε μια φυσική, χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες, εναλλακτική λύση σε φαρμακευτικές θεραπείες.

Η μέχρι σήμερα επιστημονική και κλινική έρευνα, δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας, επίσης γνωστής ως ανδρική φαλάκρα ή γυναικεία τριχόπτωση.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τοπική εφαρμογή ελαίου κολοκύθας ή λήψη συμπληρωμάτων ελαίου κολοκύθας καθημερινά.

Η ενσωμάτωση του ελαίου κολοκύθας στη ρουτίνα ή τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης νέων μαλλιών και στην πρόληψη περαιτέρω αραίωσης ή φαλάκρας.

Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και Ε, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που θρέφουν το τριχωτό της κεφαλής και προάγουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, κάτι που έχει αποδειχθεί κλινικά μετά από τρεις έως έξι μήνες εφαρμογής – σύμφωνα με πολλές άλλες εναλλακτικές και υπερ- επιλογές θεραπείας χωρίς ιατρική συνταγή.

Γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση  μετά τον τοκετό ή λόγω ορμονικών ανισορροπιών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί να βρουν ανακούφιση με την τακτική χρήση ελαίου σπόρων κολοκύθας.

Οι ιδιότητες εξισορρόπησης των ορμονών του ελαίου μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων DHT στο τριχωτό της κεφαλής και στη μείωση της φλεγμονής που συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών.

Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε αισθητά προβλήματα τριχόπτωσης, αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να υποστηρίξει πιο παχιές τρίχες και πιο λαμπερές, παρέχοντας ζωτικά θρεπτικά συστατικά απευθείας στους θύλακες των τριχών.

Είτε παλεύετε με σημαντική απώλεια μαλλιών είτε απλά θέλετε να ενισχύσετε τη ζωτικότητα της χαίτης σας με φυσικό τρόπο – σκεφτείτε να δοκιμάσετε το λάδι κολοκύθας!

Πιθανές παρενέργειες του ελαίου σπόρων Κολοκύθας

Ενώ το έλαιο σπόρων κολοκύθας θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποιες πιθανές παρενέργειες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο έλαιο σπόρων κολοκύθας. Τα κοινά σημάδια μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κνησμό, εξάνθημα, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή.

Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαδιού κολοκύθας από το στόμα μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή στομαχικές διαταραχές.

Σε περίπτωση κατάποσης συνιστάται πάντα να ξεκινάτε με μια μικρή δόση και να την αυξάνεται σταδιακά εάν χρειάζεται.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι χρήστες έχουν αναφέρει ήπιο ερεθισμό ή ερυθρότητα.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση ή ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χρήση ελαίου σπόρων κολοκύθας στα μαλλιά ή στο τριχωτό της κεφαλής σας, διακόψτε τη χρήση αμέσως και συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας.

Έχοντας επίγνωση αυτών των πιθανών παρενεργειών και λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορείτε να ενσωματώσετε με ασφάλεια το έλαιο σπόρων κολοκύθας στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας ή στη διατροφή σας για τα πολυάριθμα οφέλη του στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Ενσωμάτωση του ελαίου σπόρων Κολοκύθας στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας

Η χρήση ελαίου κολοκύθας για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία για όσους αντιμετωπίζουν αλωπεκία ή τριχόπτωση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενσωματώσετε αυτό το λάδι στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας,

Για να χρησιμοποιήσετε το λάδι κολοκύθας για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, μπορείτε είτε να το καταναλώσετε από το στόμα, είτε να το εφαρμόσετε τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής σας.

01. Κατανάλωση από το στόμα

Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το λάδι κολοκύθας είναι να το καταναλώνετε από το στόμα. Μπορείτε να βρείτε λάδι κολοκύθας σε μορφή συμπληρώματος σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο. Εξίσου αποτελεσματικό είναι και το βιολογικό , ψυχρής έκθλιψης έλαιο σπόρων κολοκύθας. Η τακτική, καθημερινή λήψη του ελαίου μπορεί να παρέχει στο σώμα σας εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να  υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών από μέσα.

Η κατανάλωση λαδιού κολοκύθας από το στόμα μπορεί επίσης να προσφέρει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Κατά την κατάποση, τα θρεπτικά συστατικά του ελαίου απορροφούμενα  στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται σε όλα τα μέρη του σώματος, θρέφοντας τους θύλακες των τριχών από μέσα. Αυτή η μέθοδος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε αυτό το άρθρο, έχει δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών μικρής κλίμακας, που επιβεβαίωσαν αύξηση του αριθμού των νέων τριχών και του ρυθμού ανάπτυξης των μαλλιών στην μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του ελαίου κολοκύθας μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών προάγοντας την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, ενισχύοντας τις τρίχες και μειώνοντας τη φλεγμονή που μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Με την ενσωμάτωση του ελαίου κολοκύθας στη διατροφή σας, μπορείτε να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία του τριχωτού της κεφαλής και να τονώσετε την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Προτεινόμενη δοσολογία

Συνιστάται η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας ελαίου σπόρων κολοκύθας καθημερινά ή η ενσωμάτωσή του στα γεύματά σας περιχύνοντάς το σε σαλάτες ή προσθέτοντάς το σε smoothies.

Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και επομένως απαιτείται υπομονή. Συνδυάστε την κατανάλωση από το στόμα και με  τοπική εφαρμογή, για βέλτιστα αποτελέσματα.

02. Τοπική εφαρμογή

Όταν πρόκειται για τη χρήση ελαίου σπόρων κολοκύθας για την ανάπτυξη των μαλλιών, η τοπική εφαρμογή αποτελεί, επίσης, δημοφιλή μέθοδο.

Η εφαρμογή του ελαίου απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη και την τόνωση των θυλάκων των τριχών σας, προωθώντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών σας.

Ξεκινήστε κάνοντας μασάζ με μια μικρή ποσότητα λαδιού στο τριχωτό της κεφαλής σας, μετά το λούσιμο των μαλλιών σας, εστιάζοντας σε περιοχές όπου έχετε αραιά μαλλιά ή κενά (φαλάκρα).

 Κάντε απαλό μασάζ με το λάδι στο τριχωτό της κεφαλής σας με κυκλικές κινήσεις για να εξασφαλίσετε την ομοιόμορφη κατανομή του.

Μπορείτε επίσης να το αφήστε να δράσει όλη τη νύχτα (αν είναι δυνατόν), επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά του ελαίου να εισχωρήσουν βαθιά στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Η τοπική εφαρμογή του ελαίου σπόρων κολοκύθας είναι εξίσου αποτελεσματική, με την εσωτερική από του στόματος λήψη του, γιατί το έλαιο διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, παρέχοντας σε αυτό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του και τα αντιοξειδωτικά του.

Αυτά τα φυσικά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση των θυλάκων της τρίχας, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της συνολικής υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

Η τακτική εφαρμογή λαδιού κολοκύθας τοπικά μπορεί επίσης να βελτιώσει την εμφάνιση και την υφή των υπαρχόντων μαλλιών σας. Μπορεί να προσθέσει λάμψη, να μειώσει το φριζάρισμα και να κάνει τις κλειδαριές σας να φαίνονται πιο υγιείς συνολικά.

Να θυμάστε ότι η συνέπεια είναι το κλειδί όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε φυσικό φάρμακο για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σημαντική παρατήρηση

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρότι η χρήση ελαίου σπόρων κολοκύθας μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, τα αποτελέσματα στον καθένα ξεχωριστά μπορεί να διαφέρουν, εξαρτώμενα από μεμονωμένους παράγοντες  γενετικούς ή σχετιζόμενους με την γενική κατάσταση της υγείας σας.

03. Τρόπος εφαρμογής τοπικά του ελαίου

 1. Λαμβάνετε καθημερινά συμπληρώματα ελαίου κολοκύθας.
 2. Κάντε μασάζ με μερικές σταγόνες ελαίου κολοκύθας στο τριχωτό της κεφαλής σας, εστιάζοντας σε περιοχές που αραιώνουν ή φαλακρά μπαλώματα.
 3. Αφήστε το λάδι να δράσει όλη τη νύχτα, εάν είναι δυνατόν, για να επιτρέψετε την καλύτερη απορρόφηση στο τριχωτό της κεφαλής. Η χρήση μεταξωτού μαξιλαριού ή σκουφάκι μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χάους!
 4. Ξεπλύνετε το λάδι το πρωί με ένα ήπιο σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα.

Θυμηθείτε, η χρήση ενός καλού σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα συνιστάται πάντα για τη συντριπτική πλειοψηφία των τύπων μαλλιών.

04, Διάρκεια εφαρμογής

Η πλειονότητα των υπαρχόντων κλινικών δεδομένων με έλαια μαλλιών που είτε καταναλώνονται είτε εφαρμόζονται τοπικά καθημερινά, βασίζονται σε όσους συμμετέχουν στις μελέτες που εφαρμόζουν ή καταναλώνουν λάδι καθημερινά για τρεις έως έξι μήνες.

Αυτό ισχύει επίσης για τη μινοξιδίλη και άλλες θεραπείες αλωπεκίας.

Όσον αφορά τη διάρκεια χρήσης, συνήθως, όπως και με οποιαδήποτε θεραπεία για την τριχόπτωση, τα αποτελέσματα χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν αντιληπτά. Τα αποτελέσματα μπορεί να αρχίσουν να είναι εμφανή μετά από τρεις μήνες, αλλά συνήθως απαιτούνται έξι μήνες καθημερινής εφαρμογής ή φαρμακευτικής αγωγής.

Βασικά συμπεράσματα

Το λάδι κολοκύθας έχει κερδίσει δημοτικότητα ως φυσική θεραπεία για την τριχόπτωση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανδρογενούς αλωπεκίας. Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έλαιο περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών και στη μείωση της φλεγμονής στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα βασικά σημεία του άρθρου που πρέπει να συγκρατήσετε:

 1. Το λάδι σπόρων κολοκύθας ψυχρής έκθλιψης είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη συνολική υγεία των μαλλιών.
 2. Η τριχόπτωση προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως γενετικοί, ορμονικές ανισορροπίες, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και φλεγμονώδεις καταστάσεις.
 3. Η επιστήμη πίσω από την αποτελεσματικότητα του ελαίου σπόρων κολοκύθας έγκειται στην ικανότητά του να αναστέλλει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική φαλάκρα.
 4. Το έλαιο σπόρων κολοκύθας προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών θρέφοντας το τριχωτό της κεφαλής με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε ενώ μειώνει τη φλεγμονή.
 5. Όποιος αντιμετωπίζει απώλεια μαλλιών ή αραίωση μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση του ελαίου κολοκύθας ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών του. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για άτομα με ήπιες έως μέτριες μορφές αλωπεκίας.
 6. Αν και γενικά είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές ή αλλεργικές αντιδράσεις κατά την κατανάλωση ή την τοπική εφαρμογή ελαίου κολοκύθας.
 7. Για να χρησιμοποιήσετε το λάδι κολοκύθας για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών από το στόμα, σκεφτείτε να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων.
 8. Για τοπική εφαρμογή λαδιού κολοκύθας στο τριχωτό της κεφαλής, αραιώστε το με έλαιο καρύδας ή έλαιο Τζοτζόμπα πριν το κάνετε τακτικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας.
 9. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε σπιτικές θεραπείες χρησιμοποιώντας λάδι κολοκύθας συνδυάζοντάς το με άλλα ευεργετικά συστατικά όπως αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή καστορέλαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *