Γενικά

Φυσικά Καλλυντικά Άργιλοι και οι χρήσεις τους για την περιποίηση του δέρματος

Φυσικά Καλλυντικά Άργιλοι και οι χρήσεις τους για την περιποίηση του δέρματος

Ενώ όλοι οι καλλυντικοί πηλοί έχουν την ικανότητα να αντλούν λάδια και ακαθαρσίες από το δέρμα, μερικοί έχουν ισχυρότερες ικανότητες σχεδίασης από άλλους. Έτσι, με βάση τον μοναδικό τύπο επιδερμίδας σας, ένας τύπος αργίλου μπορεί να είναι καλύτερος για το δέρμα σας από έναν άλλο. Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων, των διαφορών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν για το δέρμα σας είναι το πρώτο μέρος που πρέπει να ξεκινήσετε όταν επιλέγετε έναν πηλό. Για παράδειγμα:

Ο  άργιλος καολίνης είναι καλός για ξηρό έως κανονικό δέρμα

Ο μπεντονίτης και ο άργιλος Rhassoul είναι καλοί για κανονικό, μικτό ή λιπαρό δέρμα

Ο Ιλλίτης , όπως ο γαλλικός πράσινος άργιλος, είναι οι καλύτεροι για λιπαρό δέρμα

Απλά θυμηθείτε ότι το δέρμα σας είναι μοναδικό. 

Μπεντονίτης

Φυσική μάσκα αργίλου

Ο μπεντονίτης είναι μέλος της οικογένειας των αργίλων με την γενικλη ονομασία Σμεκτίτες (Smectite), οι οποίοι είναι άργιλοι που έχουν δομή τριών στρωμάτων, που δίνει στον άργιλο μια τεράστια ικανότητα να διογκώνεται, όταν προστίθεται νερό.

Όταν αναμιγνύεται με νερό, ο μπεντονίτης διογκώνεται σαν σφουγγάρι και γίνεται πολύ ολισθηρός και σχεδόν σαν τζελ.

Η ικανότητα των αργίλων να διογκώνονται, δεν πρέπει να συγχέεται με την ικανότητα της αργίλου να αφαιρεί ακαθαρσίες.

Ο μπεντονίτης έχει επίσης υψηλή ισοτιμία κατιόντων. W όρνιθα αναμιγνύεται με βάση το νερό υγρό, μπεντονίτη παράγει ένα αρνητικό φορτίο που αντλεί από θετικά φορτισμένα ακαθαρσίες. 

Ο πηλός μπεντονίτη, ένας ισχυρός θεραπευτικός πηλός,  αποτελείται από ηφαιστειακή τέφρα, με υψηλό ποσοστό μοντμοριλλονίτη , μια ομάδα μαλακών ορυκτών. Η παρουσία ιόντων σιδήρου και μαγνησίου δίνει στον άργιλο μπεντονίτη ένα λεπτό πρασινωπό-γκρι χρώμα.

Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος παραγωγός αργίλου μπεντονίτη. Οι άργιλοι, όπως και ο μπεντονίτης, ονομάζονται συχνά από την τοποθεσία τους. Ο μπεντονίτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1898 κοντά σε μια πόλη που ονομάζεται Fort Benton, που βρίσκεται στην περιοχή Wyoming, Montana των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σύμφωνα με την Ένωση Μεταλλείων του Ουαϊόμινγκ:

«Το Ουαϊόμινγκ έχει το 70 τοις εκατό της παγκόσμιας γνωστής προσφοράς ΜπεντονίτηΟ Μπεντονίτης του Ουαϊόμινγκ έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που σπάνια βρίσκονται πουθενά αλλού. Μπορεί να διογκωθεί έως και 16 φορές το αρχικό του μέγεθος και απορροφά έως και 10 φορές το βάρος του σε νερό. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως στην παρουσία νατρίου αντί για ασβέστιο, το οποίο βρίσκεται πιο συχνά στον μπεντονίτη. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι το νάτριο στον μπεντονίτη του Ουαϊόμινγκ δημιουργήθηκε από υψηλές συγκεντρώσεις ιόντων νατρίου στο θαλασσινό νερό όπου κατακάθισε η ηφαιστειακή τέφρα». Πηγή: Wyoming Mining Association

Το όνομα Μπεντονίτης χρησιμοποιείται μερικές φορές εναλλακτικά με το Μοντμοριλονίτης (Montmorillonite). Ωστόσο, αν και έχουν πολύ παρόμοιες ιδιότητες ορυκτών, δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.

Υπάρχουν και άλλοι άργιλοι που αποτελούνται από μεγάλη ποσότητα μοντμοριλλονίτη. Αυτοί οι πηλοί ονομάζονται συχνά Sea Clays, Fuller’s Earth, Red Montmorillonite, Green Montmorillonite και άλλοι. Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο ονομάζονται οι άργιλοι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή. (Διαβάστε το Its All In A Name στο τέλος αυτού του ιστολογίου)

Αποσμητικό Φυσικό Οργανικό Πηλό

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αργίλου Μπεντονίτη. Ο καθένας έχει πάρει το όνομά του από το κυρίαρχο στοιχείο στον πηλό, όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο ή αλουμίνιο. 

Καλό για όλους τους τύπους δέρματος, ο Μπεντονίτης χρησιμοποιείται συνήθως σε σαπούνια ξυρίσματος για να παρέχει ολίσθηση, έτσι ώστε το ξυράφι να γλιστρά πάνω από το δέρμα, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή κοψίματος και εγκαύματος. Όταν χρησιμοποιείται σε αποσμητικά φυσικού πηλού, ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά άργιλος Μπεντονίτης βοηθά στην φυσική απορρόφηση του ιδρώτα.

Μπεντονίτης για την περιποίηση του δέρματος

Οικογένεια ορυκτού αργίλου: Σμηκτίτης

INCI Όνομα: Μοντμοριλονίτης ή Μπεντονίτης

Εμφάνιση:
 Λεπτή άοσμη σκόνη, φυσική κρέμα/γκρι χρώματος άργιλος

Υφή : Ελαφρώς κοκκώδης, αλλά γίνεται απαλή και απαλή όταν πιέζεται ανάμεσα στα δάχτυλα

Τύπος δέρματος: Λειτουργεί καλά σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κανονικό, λιπαρό, μεικτό ή με τάση ακμής δέρμα

Οφέλη για τη φροντίδα του δέρματος: Ο πηλός μπεντονίτη είναι γεμάτος με μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, νάτριο, χαλκό, σίδηρο και κάλιο. Ο μπεντονίτης είναι ένας πολύ απορροφητικός και απορροφητικός πηλός και λειτουργεί καλά για να απομακρύνει τις περισσότερες ακαθαρσίες του δέρματος και τα υπερβολικά έλαια. Συνιστάται ιδιαίτερα για λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής, έχει απολεπιστικές ιδιότητες και βοηθά στη μείωση της εμφάνισης πόρων και μαύρων στιγμάτων.

Αναζωογονεί το δέρμα αφαιρώντας το νεκρό δέρμα
Έχει στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν στη συρρίκνωση των διευρυμένων πόρων
Βοηθά σε λιπαρούς, συμφορημένους και επιρρεπείς σε ακμή τύπους δέρματος
Παρέχει ήπια απολέπιση για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας, στην αποφράξεις των πόρων και στη σύσφιξη του δέρματος
Προωθεί την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα που βοηθά στη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης 
Μαλακώνει το δέρμα
Χρησιμοποιείται συχνά σε σαπούνια ξυρίσματος για τη μεταξένια ολίσθηση που παρέχει
Βοηθά στην ανακούφιση των ερεθισμών και στην ηρεμία του κνησμού που προκαλούνται από κοψίματα, εγκαύματα, έκζεμα και ψωρίαση 
Επίσης αφαιρεί τη βρωμιά, τις ακαθαρσίες και τη συσσώρευση προϊόντων στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής

Στην περιποίηση των μαλλιών, ο  πηλός μπεντονίτη είναι πλούσιος σε μέταλλα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Ο μπεντονίτης βοηθά στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής, καθαρίζει τους θύλακες των τριχών, αποκαθιστά τη φυσική ισορροπία των μαλλιών και βοηθά στην απομάκρυνση της συσσώρευσης προϊόντων.

Καολίνη

Φυσική-Καολίνη-Μάσκα Προσώπου

Το κύριο συστατικό στον άργιλο καολίνη είναι ο ορυκτός  καολινίτης, ένα ένυδρο πυριτικό αλουμίνιο, που σχηματίζεται από την αποσύνθεση ορυκτών όπως ο άστριος. 

Οι καολίνες είναι άργιλοι που δεν διογκώνονται και δεν  απορροφώνται όπως άλλοι άργιλοι–  προσροφούνται  που σημαίνει ότι δεν απορροφούν ακαθαρσίες σαν σφουγγάρι, αλλά μάλλον τις κρατούν στην επιφάνειά τους σαν μαγνήτης.

Ο καολίνης χρησιμοποιείται συχνά ως πηλός για την πορσελάνη. Το όνομά του προέρχεται από μια κινεζική λέξη που σημαίνει «υψηλή κορυφογραμμή». Η ψηλή κορυφογραμμή είναι μια αναφορά στον λόφο στη νοτιοανατολική Κίνα όπου ο πηλός θεωρήθηκε ότι εξορύχθηκε αρχικά. Αν και ο λευκός καολίνης αποκαλείται συχνά «Κινεζικός Πηλός», τα καλύτερα κοιτάσματα δεν βρίσκονται στην Κίνα.

Ο καολίνης, ο οποίος εξορύσσεται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Τσεχική Δημοκρατία, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς πόρους της Πολιτείας της Τζόρτζια.

“Τα κοιτάσματα καολίνη στη μέση Γεωργία προέκυψαν από τη διάβρωση κρυσταλλικών πετρωμάτων βαθιάς φθορά στο οροπέδιο του Πιεμόντε, τα οποία είχαν αποτεθεί κατά μήκος της γραμμής πτώσης της Γεωργίας. Αυτό συνέβη μεταξύ 50 και 100 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την Κρητιδική και Τριτογενή γεωλογική χρονική περίοδο, μια εποχή που τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού κάλυπταν μεγάλο μέρος της παράκτιας πεδιάδας της Γεωργίας».  Πηγή: Georgia Mining Association Kaolin

Ο λευκός πηλός καολίνης είναι επίσης γνωστός ως “Λευκός Πηλός Κίνας”, αλλά μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία φυσικών χρωμάτων ανάλογα με τον συνδυασμό του με άλλα ιχνοστοιχεία.

Για παράδειγμα, ο πηλός καολίνης μπορεί να είναι ροζ, κόκκινος ή πορτοκαλί σε συνδυασμό με οξείδιο του σιδήρου που απαντάται στη φύση ή κιτρινωπό ροζ όταν συνδυάζεται με άστριο. Ο ροζ ή ροζ καολίνης μπορεί να είναι από φυσικά οξείδια σιδήρου ή μερικές φορές είναι ένας συνδυασμός λευκού καολίνη αναμεμειγμένο με κόκκινο καολίνη.

Όταν προστίθεται στο σαπούνι, ο καολίνης προσδίδει μια μεταξένια αίσθηση στον αφρό, δρα ως απαλό απολεπιστικό, ήπιο καθαριστικό και μπορεί επίσης να προσθέσει φυσικό χρώμα.

Καολίνη για την περιποίηση του δέρματος

Οικογένεια ορυκτού αργίλου: Καολινίτης

INCI Όνομα: Καολίνη

Εμφάνιση:
 Λεπτή άοσμη σκόνη

Υφή : Πολύ λεπτή, απαλή, αφράτη και ελαφριά 

Τύπος δέρματος: Λειτουργεί καλά σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλά είναι ιδιαίτερα καλό για το ευαίσθητο δέρμα

Γενικά Οφέλη για την περιποίηση του δέρματος των αργίλων καολίνης: Η λευκή άργιλος είναι η πιο απαλή και λιγότερο ξηρή για το δέρμα. Είναι καλύτερο για άτομα με ξηρό και ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε φυσικές πούδρες σώματος και σε φυσική πούδρα μωρών, αντί για άμυλο αραβοσίτου, για την πρόληψη του εξανθήματος της πάνας ή του τριψίματος. 

Είναι ο πιο ήπιος από όλους τους άργιλους και είναι κατάλληλος για άτομα με ευαίσθητο δέρμα
 Βοηθά στην απομάκρυνση των ελαίων χωρίς να είναι τραχύ για το δέρμα
Δεδομένου ότι δεν αντλεί λάδι όπως άλλοι άργιλοι, είναι πολύ χρήσιμο για άτομα με φυσικά ξηρό δέρμα
Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα που βοηθά στη φωτεινότητα του δέρματος
Έχει μεγαλύτερο μέγεθος σωματιδίων που μπορεί να προσφέρει απαλή απολέπιση και καθαρισμό
Μαλακώνει το δέρμα


Οφέλη φροντίδας δέρματος με βάση το χρώμα : 

Οι πηλοί καολίνης μπορούν να βρεθούν σε πολλά χρώματα.

Και πάλι, η περιοχή από την οποία εξορύσσεται ο καολίνης θα καθορίσει την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα που με τη σειρά του καθορίζει το χρώμα και τον τρόπο δράσης του στο δέρμα. 

Αν και όλοι οι καολίνες είναι ήπιες άργιλοι που μοιράζονται τις ιδιότητες που περιγράφηκαν παραπάνω, οι ιδιότητές τους, ειδικά η ικανότητα να αντλούν λάδι από το δέρμα, ποικίλλουν λίγο ανάλογα με την περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και επομένως το χρώμα.

Ο λευκός καολίνης θεωρείται το πιο ήπιο και λιγότερο σχέδιο από τους καολίνες. Καθώς οι αποχρώσεις βαθαίνουν, τόσο αυξάνεται η ικανότητά του να αντλεί έλαια και ακαθαρσίες από το δέρμα. 


Λευκός καολίνης: 
Για όλους τους τύπους δέρματος.  Ο λευκός πηλός καολίνης είναι ο πιο ήπιος και επομένως εξαιρετικός για το ευαίσθητο ξηρό δέρμα. Απορροφά λιγότερο από άλλες αργίλους αλλά μαλακώνει το δέρμα με λεπτά απαλά σωματίδια που παρέχουν ήπια απολέπιση και ενώ εμποδίζουν το δέρμα να γίνει υπερβολικά ξηρό.

Κίτρινο καολίνη: Για ξηρό ευαίσθητο δέρμα. Ο κίτρινος πηλός καολίνης είναι ελαφρώς πιο απορροφητικός και απολεπιστικός και καλύτερος στην τόνωση της κυκλοφορίας, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ απαλός για το ευαίσθητο δέρμα.

Κόκκινος καολίνης: Για κανονικές έως λίγο λιπαρές επιδερμίδες. Ο κόκκινος πηλός καολίνης περιέχει υψηλότερη ποσότητα πυριτικού άλατος και έχει  τις περισσότερες απορροφητικές δυνάμεις από όλους τους καολίνες. Είναι πλούσιο σε φυσικά οξείδια σιδήρου και είναι μια εξαιρετική προσθήκη για ελαφρώς ευαίσθητο αλλά με τάση ακμής δέρμα.

Ροζ (Ροζ) καολίνη: Για μικτές επιδερμίδες. Αυτός ο πηλός είτε είναι φυσικά ροζ είτε μείγμα λευκού και κόκκινου καολίνη έχει τις ιδιότητες τόσο του λευκού όσο και του κόκκινου καολίνη. Αυτή μπορεί να είναι η ιδανική ισορροπία για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα που έχει λίγο υπερβολικό λίπος και χρειάζεται απαλή απολέπιση. Κάνει επίσης μια εξαιρετική φυσική πούδρα προσώπου ή ρουζ.

Πορτοκαλί Καολίνη: Για κανονικές ή μικτές επιδερμίδες. Αυτός ο πηλός είναι παρόμοιος με τον Ροζ Καολίνη, αλλά έχει λίγο περισσότερη έλξη.  

Στην  περιποίηση των μαλλιών , ο απαλός καολίνης, πλούσιος σε πυρίτιο, βοηθά στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής χωρίς να στεγνώνει. Καταπραΰνει τις φλεγμονές, βοηθά στην ενυδάτωση και την αναζωογόνηση των ξηρών, ταλαιπωρημένων μαλλιών. Βελτιώνει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και απομακρύνει τους ρύπους και τις ακαθαρσίες από τους θύλακες των τριχών, κάτι που βοηθά στην ενδυνάμωση των ριζών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *