Φυσικά Σαπούνια

Το Φυσικό μας Σαπούνι: Διάρκεια Ζωής, Χρώμα και Άρωμα

Φυσικά σαπούνια - Sostis1859

Στην συσκευασία των σαπουνιών μας αναφέρεται ημερομηνία λήξης. Κάποιοι πελάτες μας μας ρωτούν με έκπληξη: «Τα φυσικά σας σαπούνια έχουν ημερομηνία λήξης, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής;»

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η απάντηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να είναι πολύ σύντομη, προκειμένου να είναι ακριβής. Δώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο και διαβάστε την ενδιαφέρουσα, ελπίζω συνέχεια.

Το φυσικό σαπούνι έχει διάρκεια ζωής;

Η απάντηση είναι και Ναι και ΟΧΙ!

Υπάρχουν ιδιότητες των φυσικών σαπουνιών μας, που βελτιώνονται με τον χρόνο, και άλλες για τις οποίες ο χρόνος δρα με αρνητικό πρόσημο.

Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου, η καθαριστική δράση των σαπουνιών μας παραμένει αμετάβλητη, ενώ η δυνατότητα παραγωγής σαπουνάδας (ενίσχυση της αφριστικής του ικανότητας), λόγω της περαιτέρω μείωσης της εγκλωβισμένης σε αυτά υγρασίας, βελτιώνεται.

Αντίθετα, παράμετροι των σαπουνιών μας, όπως το άρωμά  τους και το χρώμα τους, εξασθενούν, όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω.

Αρνητικά επηρεάζονται και άλλες παράμετροι των σαπουνιών μας, για την κατανόηση, όμως, της διαδικασίας θα πρέπει να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τον τρόπο παρασκευής τους.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των φυσικών σαπουνιών ή των στερεών σαμπουάν ψυχρής σαπωνοποίησης;

Το άρωμα στα φυσικά σαπούνια μας

Τα φυσικά μας σαπούνια αρωματίζονται αποκλειστικά  με 100% φυσικά αιθέρια έλαια (προϊόν της υδροαπόσταξης ή της ψυχρής έκθλιψης φρέσκου βοτανικού υλικού).

Όταν επιλέγουμε τον αρωματισμό ενός σαπουνιού μας, κατά κανόνα, προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε δύο στόχους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την βελτίωση της εμπειρίας ενός μπάνιου ή ντους, μέσα από την ανάδυση ενός λεπτού, ευχάριστου αρώματος, κατά την διάρκεια του μπάνιου.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων αρωματοθεραπευτικών τους ιδιοτήτων, ευεργετικών για το δέρμα και τον άνθρωπο.

Τα 100% φυσικά αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένα μίγματα ενώσεων, αρκετές από τις οποίες είναι πτητικές. Σε επαφή με τον αέρα, οι ενώσεις αυτές, σταδιακά, εξατμίζονται. Η αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας επιτείνει το φαινόμενο.

Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου απομακρύνονται από τα σαπούνια, με αποτέλεσμα να εξασθενεί, όλο και περισσότερο, η ένταση του αρώματος του προϊόντος.

Κάθε αιθέριο έλαιο εξατμίζεται, βεβαίως, με διαφορετικό ρυθμό. Τα έλαια εσπεριδοειδών, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βραχύβια στο σαπούνι, με αισθητή μείωση της μυρωδιάς σε μόλις έξι μήνες.

Το χρώμα στα φυσικά σαπούνια μας

Τα  χρώματα στα σαπούνια μας προέρχονται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά όπως, άργιλοι, βότανα, μπαχαρικά, καφές, χυμοί φρούτων και λαχανικών, σοκολάτα, οξείδια μετάλλων κλπ.

Δυστυχώς, πολλά από τα χρώματα των φυσικών συστατικών, είναι φωτοευαίσθητα, με αποτέλεσμα σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, να ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου.  

Η συνταγή για την παρασκευή του φυσικού σαπουνιού μας

Ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται τα σαπούνια μας, η γνωστή παγκοσμίως μέθοδος της ψυχρής σαπωνοποίησης, έχει επίδραση στη διάρκεια ζωής τους.

Τα φυσικά μας σαπούνια περιέχουν εντελώς φυσικά, κατά κανόνα, και βιολογικής καλλιέργειας, συχνά και φρέσκα συστατικά, χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε χημικού συντηρητικού!

Η παρασκευαστική μεθόδος της ψυχρής σαπωνοποίησης, οδηγεί στην παρουσία-ενσωμάτωση συγκεκριμένης περίσσειας ασαπωνοποίητων ελαίων στην τελικώς παραγόμενη μπάρα σαπουνιού. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι διεθνώς γνωστή σαν υπερλίπανση.

Η παρουσία αυτών των ασαπωνοποίητων ελαίων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα  των σαπουνιών αυτής της μεθόδου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της μαλακτικής, θρεπτικής, ενυδατικής δράσης των σαπουνιών.

Συγχρόνως, όμως, η παρουσία των ελαίων αυτών θέτει και έναν σημαντικό περιορισμό στην διάρκεια ζωής τους.

Πως αυξάνουμε, εμείς, την διάρκεια ζωής των φυσικών μας σαπουνιών;

Για την επιμήκυνση της διατήρησης του φυσικού αρώματος των σαπουνιών μας, συσκευάζουμε αυτά μέσα σε διαφανές σελοφάν, το οποίο παρεμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την εξάτμιση των αιθέριων ελαίων, μέχρι το άνοιγμα της συσκευασίας από τον τελικό καταναλωτή.

Δεν χρησιμοποιούμε συνθετικά χημικά μίγματα αρωματικών ενώσεων, με πολύ ισχυρό άρωμα και πρακτικά, απεριόριστη διάρκεια ζωής!

Για την διατήρηση του χρώματος των σαπουνιών μας , φροντίζουμε, στα περισσότερα σαπούνια μας, να υπάρχει αδιαφανής συσκευασία (κουτί, από ανακυκλώσιμο χαρτί), που θα εμποδίζει το ηλιακό φως να διασπάσει τα φωτοευαίσθητα συστατικά των φυσικών χρωστικών μας.

Δεν χρησιμοποιούμε συνθετικές χημικές χρωστικές, με απεριόριστη διάρκεια ζωής!

Για την αύξηση της διάρκειας ζωής των ασαπωνοποίητων φυτικών ελαίων στα σαπούνια μας, προσθέτουμε σε αυτά, κατά την παρασκευαστική διαδικασία, και στο απαραίτητο ποσοστό, το απολύτως φυσικό και, συγχρόνως, ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, εκείνο του εκχυλίσματος Φύλλων Δενδρολίβανου, προϊόν της εκχύλισης φύλλων φρέσκου Δενδρολίβανου, με την μέθοδο της Υπερκρίσιμης Εκχύλισης με Διοξειδίο του Άνθρακα (CO2).

Δεν χρησιμοποιούμε συνθετικούς σταθεροποιητές ή συντηρητικά για να παρατείνουμε, με μη φυσικό τρόπο τη διάρκεια ζωής των προϊόντων μας.

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ να χρησιμοποιείτε τα σαπούνια μας εντός έξη (06) μηνών από την αγορά τους ή σε τρεις (03) μήνες, αν περιέχουν αιθέρια έλαια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *